lauantai 5. marraskuuta 2011

Mitä minä teen sosiaalisessa mediassa?

On taasen korkea aika nostaa kissa pöydälle myös tämän oman henkilökohtaisen blogin kanssa.
Paljon on ehtinyt tapahtua tässä syksyn mittaan, yritykseni kehittäminen ja tiedottaminen on toki mennyt kaiken etusijalle. No, nyt en tässä kohtaa puhu perheestä, toki lapset ja puoliso ovat AINA siellä aivan kärjessä, sen nyt pitäisi olla päivän selvää.

Olen keskustellut "naputellen" koneella juttuja jo vuodesta 1998 alkaen ja oppinut suodattamaan asioita näissä piireissä. Toisaalta olen myös löytänyt täältä aivan valtavasti oppia, ideoita, jaksamista, verkostoja - kaikkea! Minulle some on yhtälailla osa elämää kuin puhelin. En pidä sitä mitenkään erilaisena. Molemmat ovat vain erilaisia tapoja pitää yhteyttä toisiin ihmisiin ja yhteisöihin. Suurimman osan fb kavereista olen livenä tavannut ja moniin tutustun ensin fb verkostojen kautta ja myöhemmin livenä. Minulle some on suuri rikkaus joka avaa mahtavia verkostoja!

Somessa toki voi helposti rikkoa suhteita, jos ei ymmärrä kirjoitetun sanan logiikkaa: Kirjoittaessa eivät tunteet, eleet ja ilmeet välity. Et voi tietää onko toisen kirjoitus vitsi, sarkasmia, kevyttä huulenheittoa vai totista totta? Ja miten nykyiset sosiaalisen median välineet toimivat, oletko aina paikalla vai aina poissa. Millaisia viestejä annat toisille ja miten toiset ne lukevat? Joka jutusta ei kannata provosoitua, oikaista voi ja kannattaakin. Mutta kannattaa myös oppia laittamaan piste johonkin. Suvaitsevaisuutta. Kuuntelemista - myös asioista jotka menevät mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Olen myös palautteen antamisen ja keräämisen kannattaja. Kunhan se tehdään hyvässä hengessä. Vain palautetta kuulemalla voit kehittyä, toki näissäkin kannattaa oppia suodattamaan ja pysymään tietyissä asioissa omilla linjoillaan: Jos minä pidän lilasta ja joku muu ei, ei minua haittaa että siitä mainitsee, mutten taatusti asiaa lähde muuttamaan siksi että joku muu ei siitä pidä.
On myös pystyttävä pitämään linjansa.

Paljon puhutaan meille Suomalaisille "suurimman" some välineen tehokkuudesta tai tehottomuudesta, Facebookista. Kannattaako siellä olla, mitä siellä kannattaa sanoa/tehdä ja mitä ei. Oletko siellä yrittäjänä yrityksesi puolesta, yksityishenkilö, työpaikkasi edustaja, kansanedustaja/politiikko vai yhdistyksen toimihenkilö? Onko se vain aikuisten leikkipaikka?
Joka roolissa on käytettävä harkintaa mitä jakaa ja mitä kirjoittaa.

Itselläni on yksi ainoa nyrkkisääntö: En kommentoi juttuja, enkä liity mihinkään sellaiseen minkä takana en seisoisi myös kasvotusten keskusteltaessa.

Sosiaalinen media ei sinällään ole mikään uusi juttu. Esimerkiksi tuolloin -98 "nörttäilyä" aloitellessani minulla oli lähes aina auki IRC-ikkuna (tai oikeastaan kymmenen ikkunaa, eri "kanavia" missä keskusteltiin kussakin eri asioista). Jossain vaiheessa myös oma "botti" tallensi keskustelut, jotta pysyi ajan hermolla :) Periaate oli samantyyppinen käytännössä kuin facebookissakin, mutta vain tekstiä. Lisäksi jonkin verran piti tuntea IRC maailmaa koodeineen.
Huom! IRC on eriasia kuin Chat eikä IRC-Gallerialla ole tänäpäivänä enää juurikaan mitään tekemistä IRCn kanssa. (Alunperin IRC-Galleriassa oli "irccailijoiden" kuvat ja tiedot. Nyt melkein kaikki ovat facebookissa ;)

Muista, että koskaan, et koskaan, voi miellyttää kaikkia. Se asia kannattaa hyväksyä, niin somessa, kuin elämässä ilman koneitakin.
Netistä löysin loistavan kirjoituksen, kymmenestä asiasta jotka kannatta oppia vain hyväksymään. Suosittelen lukaisemaan:
http://elaparemmin.fi/blogi/10-ikavaa-tosiasiaa-joiden-hyvksymisest-on-hyty/

Itse osaan hyväksyä jo nuo kaikki, osaatko sinä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi, luen niitä oikein mielelläni =)