Tiedätkö sinä mitä kuntapalvelut oikeasti maksavat? Ei, se ei ole se 20 €:n maksu (tai mikä mistäkin palvelusta milloinkin) - sillä ei todellakaan kateta kaikkia kuluja mitä vaikkapa lääkärillä käynnistäsi kunnalle koituu. Kuntakin on eräänlainen yritys - liiketoimintayksikkö. Tekee siis liiketoimintaa, tuottaa yhtälailla voittoa tai tappiota kuin mikä tahansa yritys. Viimevuosina vain valitettavasti enenpi tappiota kuin voittoa. Päättäjinä toimivat kaikki kuntalaiset. Sinä ja minä.
Kunnan on yhtälailla maksettava palkkojen sivukulut ( jos sivukulut ovat vieras asia, kokeile palkkalaskuria ja katso mikä on työnantajan maksettava osuus ) vuokrat, siivous, vartiointi, materiaalit (kynät, paperit, niitit, lomakkeet...) kalusteet, koneet ja laitteet, autot, koulutukset, esitteet jne jne.
Kun nämä kaikki asiat ynnäillään yhteen syntyy suuria lukuja, joista noin puolet katetaan kuntalaisilta kerätyillä veroilla - eli me kaikki ( tai melkein kaikki ) maksamme näistä palveluista osan jo palkastamme. Viidennes kuntien rahoista tulee valtionosuuksista.
Muistelen äskettäin nähneeni jossain laskelmat siitä, mitä yllämainittu lääkärissä käynti kunnalle todellisuudessa kaikkine kuluineen maksaa. Summa taisi olla n. 90 € / kerta. Valitettavasti en löydä kyseistä juttua netistä. Nämä tiedot olisikin hyvä olla esillä kuntien sivuilla, jotta kuntalaisetkin tietäisivät miten asiat kunnassa kulkevat. Kun kunnissa mietitään, käytetäänkö yksityisen sektorin palveluita lisänä kunnan tuottamien palveluiden, tulee näiden summien olla samalla viivalla tarkasteltavana. Suomen Yrittäjien Anssi Kujala perääkin tiedotteessaan kuntien hintalappuja esiin, jotta todellista tarkastelua voitaisi edes yrittää tehdä.
Yritys toimii samoilla periaatteilla, on kuluja ja on tuloja. Yritys vain ei saa verotuloja, eikä valtionosuuksia, niinpä asiakkaan on maksettava se kokosumma itse samantien palvelua ostaessa. Yrittäjä, vaikkapa yksityinen hammashoitola, vastaa yrityksestään yleensä yksin 7 päivää viikossa ja 24 tuntia päivässä. Yrittäjä on monitoimiosaaja joka tekee kaikkea mahdollista tarvittaessa yriyksessään - ei ole varaa nipottaa siivoanko vessan vai en, jos siivooja vaikka sairastuu. Yritys on monelle kuin oma lapsi, eikä lastakaan jätetä hoitamatta lomilla ja vapaa-ajoilla. Yrittäjä kantaa riskin ja samalla tarjoaa asiakkaille laadukasta palvelua hymyssä suin. On siis oikeutettua, että hän siitä joskus saa pientä voittoakin. Tulee myös muistaa, että juurikaan mikään yritys ei ensimmäisinä vuosinaan tuota yrittäjälle voittoa, ainakaan kovin suuria summia. Yleensähän yrittäjä uskoo niin lujasti yritysideaansa, että on valmis tekemään työtä jopa vuoden tai parikin palkatta. Yrittäjän on myös tehtävä mm. kesälomarahat "jemmaan" - niitä ei anneta mistään valmiista kassasta.
Edellä mainitut asiat eivät tarkoita sitä, että yrittäjyys on ikävää ja kannattamatonta. Yrittäjyys on paljon enemmän, se on vastuuta ja uskallusta. Erittäin arvostettavia asioita molemmat. Ja tulevaisuudessa meitä yrittäjiä tarvitaan entistä enemmän.
On toki hyvä, että meillä on jokseenkin toimiva terveydenhuoltojärjestelmä, mutta kenen yksittäisen ihmisen kukkaro kestää sitä maksaa enää kauaa jos veroja nostetaan? Kaikkea ei voi enää saada ilmaiseksi, tekevät kädet loppuu ja niin loppuu "yhteiskunnan rahakin". "Kyllä joku hoitaa" ei voi enää olla, meidän pitää yhdessä huolehtia yhteisistä asioista avarakatseisesti. On uskallettava tehdä radikaaleja ratkaisuja: Se kirpaisee meitä kaikkia hetken, mutta ennen pitkää saavutamme sillä jälleen tasapainon talouden ja hyvinvoinnin asioissa.
Lopuksi, tuskin kaikki edes tietävät mitä asioita kunta lopulta itse tuottaa ja mitä yksityinen puoli. Onko sillä väliäkään, kunhan palvelut vain saadaan toimimaan? Uskalletaanko ajatella myös uusia mahdollisuuksia, ehkä vielä kokeilemattomiakin?
Yhdessä yrittäen!
![]() |
Lasteni taiteellinen piirros iPadilla :) Tämähän kuvaa selkeästi yrittämistä: Vaikka on itkua ja valvovia sekä arvosteleviakin silmiä, on kuitenkin paljon ihania lahjoja taustalla! |
Vain hullu alkaa yrittäjäksi nykyaikana. Itse työskentelen nykyään palkallisena samoissa hommissa kuin yrittäjänä ollessanikin. Ja täytyy sanoa etten niitä yrittäjäaikoja enää kaipaa - en todellakaan. Rahaakin jää käteen huomattavasti enemmän. Miksi kiusaisi itseänsä, ei se yrittäjänä oleminen todellakaan ole sama asia kuin jalustalla olo :)
VastaaPoistaSilti toki kunnia teille jotka jaksatte. Mutta valitettavasti poliittinen kuvio tässä maassa on tehnyt sen, ettei yrittää kannata kuin isojen firmojen :(
Yrittäjyyden eripuolien esittely on tärkeää, kiitos Sinulle siitä Sanna!
VastaaPoistaJonkinlaista hulluutta varmaan tarvitaankin ja uskoa siihen että asioita saa muutettua, vielä jokupäivä. Kirjoituksen tarkoitus on ensisijaisesti tuoda esille sitä että tulevaisuudessa ei enää kunta voi hoitaa kaikkea vaan tarvitaan yksityisiä palvelun tuottajia ja uusia ratkaisumalleja. Byrokratiaa pois.
VastaaPoista