keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kenen intressi on pikkuinen yritys?


Kasvuyritys!
Kasvuyritykset, niistä joista tulisi myös kansainvälisiä, ne ovat nyt IN. Monissa kirjoituksissa, artikkeleissa ja byrokratian rattaissa vain kasvuyrittäjät ovat pop. Muut eivät kiinnosta: Mitä niillä pienenpienillä yrityksillä kukaan tekee? Eihän ne työllistäkään kuin ehkä yhden tai kaksi ihmistä. Nythän etsitään uutta Nokiaa!

IT!
Kyllä, itsekin "nörttinaisena" rakastan IT:tä - vaan menestyäkseen tämä IT tarvitsee tuekseen aika paljon muutakin: Mainostoimistoja, markkinointiosaajia, kirjoittajia, kouluttajia, kirjanpitäjiä, hierojia, konsultteja, opettajia, myyjiä ja niin edelleen...

Vaan mistä ne kasvuyritykset syntyy?
Harvemmin ne ovat perustettaessa jo kasvuyrityskriteeristön täyttäviä, joskus varmaan, mutta harvemmin. Jossain on ensin se pienenpieni yritys, joka vahingossa tai tietentahtoen lähtee kasvuun ja ehkä sitä myöten kansainvälistymäänkin.

Sanoja sanoja sanoja...
Puhetta ja kirjoituksia pienenpienten yritysten kehittämisestä ja tukemista on kyllä siellä täällä. Vaan kuka ryhtyy toimenpiteisiin? Valitettavasti liian harva. Eikä pienenpienen yrityksen yrittäjä jaksa itse nousta barrikaadeille, kun työkin pitää hoitaa. Pitää koittaa selvitä normaalista arjesta, hoitaa kaikki yrityksen työt itse. Sen ihan pikkuisen yrityksen kasvattamiseen kun tarvitaan aivan toisenlaisia apuja ja toimenpiteitä kuin isomman vastaavan. Tämä yksilö tarvitsee sen rinnallakulkijan - monialasparraajan. Verosuunnittelu ja hallitustyöskentely eivät ole vielä tässä vaiheessa kiinnostavia juttuja. Visioita toki on monellakin.

Mietitäänpä:

Vauvasta isoksi!
Miten käykään, jos nainen synnyttää vauvan ja hoivaa sitä sen pienen suloisen hetken alkuvaiheessa. Sitten kun vauva, joka ei osaa itse vielä puhua eikä kertoa tarpeistaan, vaatii jo enemmän tukea opetellakseen kävelemään, syömään ja toimimaan toivotulla tavalla - jätetään hänet oman onnensa nojaan? Tukea aletaan antamaan vasta sitten, kun hänestä alkaa olla jotain "hyötyä" yhteiskunnalle tai omalle kodille... Moni asia vaan on ennen tätä ehtinyt mennä päin prinkkalaa ja kasvu suureksi aikuiseksi saattaa olla hankalaa, jopa mahdotonta.

Ei, ei näin!
Järkikin sanoo että kasvun kaikki vaiheet ovat tärkeitä ja tarvitsevat osaavaa tukea kokoajan kehittyäkseen hienoksi ja pärjääväksi ihmiseksi. Hyvä perusta on paras keino selviytyä elämästä. Olipa kyse ihmislapsesta tai yritysnupusta.

Samalla kaavalla - helppoa!
Aivan sama kaava pätee siis yrityksiin. Niissä pienenpienissä yrityksen nupuissa piilee juuri niitä tulevaisuuden tekijöitä, joihin meidän on nyt heti toimenpiteemme suunnattava. Tämä kasvu ei tapahdu yhdessä yössä, eikä kahdessakaan - mutta pitkäjänteisellä pohjatyöllä saavutamme hienoja tuloksia.
Tiedän kuinka huikeita tarinoita siellä ruohonjuuritasolla on kasvamassa kasvuyrityksiksi. Nostetaan ne siis yhdessä jalustalle! Minä ainakin aion nousta barrikaadeille juuri näiden pienenpienten yritysten puolesta ja yrittäjien mukana. Siellä on meidän maamme tulevaisuuden työllistäjät ja bruttokansantuotteemme kasvattajat.

Kirjat ovat oiva apu, vaan ei tarpeeksi.
Tarvitaan myös auttavia käsiä  ja miettiviä päitä.
Juttu seuraa.

9 kommenttia:

  1. Nyt ei auta puheet - on alettava tehdä. Itse aloitin jo, mutten pysty koko maata hoitamaan. Siksi tarvitaan paljon puhetta ja pöhinää!

    VastaaPoista
  2. Kerro mitä voin tehdä. En ihan oikeasti tiedä. Tekisin kyllä kun tietäisin.

    VastaaPoista
  3. Jakaa tietoa mahdollisimman moneen paikkaan - "hätähuutoja" kansalta, asiat eivät ole hyvin. Sitten meidän pitää vain yhdistää voimamme ja alkaa verkostossa pöhisemään ja keksimään keinot yrityskehittämiseen muilla kuin julkisilla varoilla. En usko että julkinen taho tulee taipumaan tähän - vaikka pitäisi. En tiedä auttaisiko kunnon joukko barrikaadit... Valitttavasti byrokratian menee liikaa resursseja ja sinne minne pitäisi ei tule. Eikä virasto ihmiset tiedä mitä täällä kentällä oikeasti tarvitaan.

    VastaaPoista
  4. Väsynyt yrittäjä2. lokakuuta 2012 klo 14.30

    Hei!
    Mitä sinä olet mieltä tästä:
    http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/10/1627435/osa-tyontekijoista-kayttaa-sairauslomaetuja-haikailettomasti-hyvakseen

    Tämä on yksi asia, mikä todella mietityttää eli uskaltaisiko palkata työntekijöitä. Yksin ei ehdi kaikkea tehdä eli työtä lisäkseni yhdelle-kahdelle olisi, mutta jos tulee sairastumisia tms, miten käy yrittäjän sitten?!

    Onnea taistelussasi pienten yrittäjien puolesta!! Sitkeä sissi kyl oot kun jaksat tässä vetelässä suossa taivaltaa ;D

    VastaaPoista
  5. Kiitos viestistäsi arvoisa "väsynyt yrittäjä". Tiedän täsmälleen mitä ajattelet, tunnen monia saman asian kanssa painiskelevia yrittäjiä ja itsekin mietin välillä asiaa. Toki on niin että suurin osa tekijöistä on aivan mahtavia ja yrittäjämäisellä asenteella varustettuja työntekijöitä. Mutta valitettavasti meidän pirunpienten yrittäjien talous ei kestä sitä ihan pientäkää notkahdusta... Pahoin pelkään että tällä nykytoiminnalla joudumme (vai pääsemme?) siihen rakoon, ettei pienet palkkaa enää ketään, vaan kaikki ostetaan ostopalveluna (kuten SIPA tai Yrittäjän Kumppani http://www.yrittajankumppani.fi/) . Tämä on monelle paljon helpompi ja turvallisempi tapa. Toki itse ottaisin mielelläni sen "oman" ihmisen, joka olisi siinä rinnallasi auttamassa aina - ymmärtäisi mistä puhutaan ja sopimukset olisivat puolin ja toisin kunnossa. Mutta valitettavaa on, että meidän työnanatajien asema on aika heikko tässä kohtaa, siis jos ottaa työntekijän työsopimuksella ja jokin menee pieleen. Työtähän meillä monella olisi vaikka kuin! Mutta emme myöskään halua menettää yritystämme toisen töppäilyn vuoksi.
    Vaikea kysymys, hyvin vaikea ja välillä minuakin itkettää ihan tämä tilanne :(

    Kiitos kannustuksesta, sitä tarvitaan, ei tää oo kyllä helppoo - mutta jonkunhan se on tehtävä. Se on niin minun sydämessa <3

    VastaaPoista
  6. SIPA ja Yrittäjän kumppani on ihan hyviä juttuja mennä eteenpäin ennenkö palkkaa oikein oman. Liiketoiminnan kasvu edellyttää hallitua kasvua ja siihen on ihan hyvä juttu edellämainitut. Milestäni kuitenkin yksi parhaita yrittäjän tukihenkilöitä on YRITYSKUMMI, ei maksa paljon, "kahvikupposen" ja saat hyviä arvioita vinkkejä mitenkä kannattaisi mennä eteenpäin. POHOJANMAALLA on kymmeniä hyviä esimerkkejä tuloksekkaasta toiminnasta. Apua löytyy mm. WWW.yrityskummit.fi sieltä alueelliset toimijan niin mennään lähelle kaikkia yrittäjiä, varsinkin micro, ja pieniä pk-yrittäjiä.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Tapsa - kyllä vain. Itselläni on parikin yrityskummia ja hyvä juttu onkin. Täällä on enenpi kai ongelmana löytää kunnon kummeja sopiviin tarpeisiin. Ja he tekevät toki sen verran kun ehtivät =)
    Terkkuja Pohjanmaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma Sanna että olet löytänyt yrityskummit. Kun menet www.yrityskummit sivuille löydät alueellisest aluekummit, sitä kautta sinulla on käytössäsi noin 500-700 eri aloilta olevaa asiantuntijaa. Monet vanhempia yrittäjiä jotka ovat läpikäyneet monenlaiset kasvuvaiheet. Nämä kaikki on käytössä ja lähes kaikki ovat sanoneet että ovat käytettävissä koko maassa, jopa vientikohteissakin tlevat käymään yrittäjän kanssa jos sellaiseen on tarvetta. Tässä täytyy muistaa että kummi ei ole konsultti, kummi on arvioija ja keskustelija, yrittäjä on se joka tekee päätökset, kummi ei myöskään tee yrityksen puolesta työtä sen tekee konsultit, kummi on ns. pallotteluseinä josta palli tulee joskus vinkiääkin takaisin.

      Poista

Kiitos viestistäsi, luen niitä oikein mielelläni =)