tiistai 20. marraskuuta 2012

Hankintailta 14.11.2012 – paikallisen pienyrittäjän silmin



Ammattikorkeakoulun Tulikari auditorio oli paikallisista yrittäjistä täynnä keskiviikkoisena syysiltana Jyväskylän kaupungin sekä Jykesin järjestämässä hankintaillassa. Paikalla oli reippaasti yli 100 henkeä, josta onkin kiittäminen pitkälti Keski-Suomen Yrittäjien massiivisen tiedotuksen. Tilaisuus koetaan siis erittäin tärkeäksi kaupungin ja yrittäjyyden yhteiseksi vaikutuskanavaksi.

Aivan alkuun Cloudian edustaja esitteli uuden yrittäjän arkea helpottavan julkistenhankintojen tarjoustyökalun Tarjouspalvelu.fi:n.

Palvelu on mainio uusi systeemi tarjouksen tekoa helpottamaan. Eri hankintayksiköt voivat ottaa järjestelmää käyttöön vaiheittain. Jyväskylän kaupunki on ottamassa tarjouspalvelua käyttöön vuoden 2013 alussa. Järjestelmä on uusi ja kehittyy jatkuvasti. Palvelu on tulossa auttamaan yrittäjiä tarjousten teossa. Linkki tarjouslomakkeelle on niissä Hilma-ilmoituksissa, jotka palveluun kuuluvat.  Kuka vain mistä päin Suomea tahansa pääsee helposti osallistumaan eri hankintayksiköiden kilpailutuksiin, ihan käden käänteessä. Hilma ei siis ole katoamassa mihinkään vaan toimii ikään kuin alustana palvelulle, kuten aiemminkin vaikkapa erinäisille tarjousvahtipalveluille.

Tarjouspalvelu mahdollistaa kiireisen ja pienenkin yrittäjän osallistumisen julkisiin hankintoihin, eikä mutkikkaita ja työllistäviä tarjousasiakirjoja enää tarvitse tehdä moneen kertaan. Lisäksi palveluun voi mm. tallentaa veronmaksutodistukset ym. tarjouskilpailuihin vaadittavat asiakirjat. Myös tarjousten mahdollinen korjaaminen tarjousaikana helpottuu palvelun myötä.

Keskusteltiin myös siitä, voisiko kilpailutukset rajoittaa vain paikallisille yrityksille avoimiksi. Hankintalain mukaan näin ei kuitenkaan voi menetellä. Kun ajatellaan hiukan laaja-alaisemmin, me “paikallisetkaan” emme voisi tällöin osallistua toisten kaupunkien julkisiin tarjouskilpailuihin, joihin varmaan moni yritys kuitenkin silloin tällöin pyrkii. Julkisia hankintoja ohjaa aina hankintalaki. Hankintalain tarkoitus on se, että kaikki saavat tarjota, eikä ole nk. ”hyvä-veli-järjestelmiä”.

Jos kaikesta huolimatta epäilee ettei hankinta mennyt hankintalain mukaisesti, niin hankintalain piiriin kuuluvissa hankinnoissa voi ottaa yhteyttä markkinaoikeuteen.  Markkinaoikeus ei kuitenkaan käsittele alle 30 te hankintoja.

Vaikka tilaisuus oli illalla, niin on maininnan arvoista, että paikalla oli myös paljon Jyväskylän kaupungin eri yksiköiden henkilöstöä kertomassa hankinnoista, jotta paikalla olevat yrittäjät pystyivät kysymään hankinnoista sekä yksiköiden toiminnasta. Tämä oli erityisen tärkeä lisä iltaan. Ilta-aika on yleensä myös yrittäjälle parasta mahdollista osallistumisaikaa tämän kaltaisiin tilaisuuksiin.

Jyväskylän kaupungin tulevia julkisia hankintoja illan aikana esittelivät monet kaupungin hankinta-asiantuntijat. Yrittäjiä kannustettiin myös ottamaan yhteyttä suoraan asiamiehiin lisätietojen saamiseksi. Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi ja puhelinnumerot löytyvät: http://jkl.fi/hankinnat/yhteystiedot.


Hankintafoorumi

Puhetta oli myös pienhankinnoista, joita varten yrittäjäjärjestöjen kanssa on käynnistetty hankintafoorumi, jossa yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajisto ja kaupungin hankintatoimen johto tapaavat ja keskustelevat hankintojen järjestelemisestä. Tapaamisissa keskustellaan mm. hankinta-iltojen sisällöistä, hankinta-asiamiespalvelun käyttöönotosta, miten pienhankintoja saataisi hankintakeskuksen sivuille näkyviin sekä laillisista keinoista ohjata hankintamenettelyjä niin, että paikallisilla yrittäjillä olisi paremmat mahdollisuudet osallistua.
Hankintafoorumi on ohjausryhmä, jossa yrittäjäjärjestö pääsee suoraan vaikuttamaan kaupungin hankintojen kilpailuttamiseen.

Paljon puhuttava palveluseteli

Palveluseteleiden käyttö ja merkitys on kasvanut, mikä on yrittäjyyden edistämisen kannalta erinomaista. Kun yrittäjät ja kaupunki tekevät yhteistyötä mm. näiden palvelusetelien kautta, tuottaa se uusia työpaikkoja yrityksiin, sekä veroeuroja niitä kovasti tarvitsevalle kaupungille.
Palveluseteleihin oli tälle vuodelle budjetoitu 9,5 milj. euroa. Alustajia ja yleisöä jäikin mietityttämään miten muotoutuu ensivuosi? Kaupungin henkilöstökin toivoi, että valtuustot osaisivat toimia palveluseteleiden kanssa samalla linjalla valtuustokaudesta toiseen. Kaikista työläintä, sekä rahaa ja aikaa kuluttavinta on muuttaa toimintaa jatkuvasti.  Kotiuttaa, ulkoistaa, kotiuttaa ja taas ulkoistaa. Kaupungistamme löytyy kyllä paljon osaamista niin sote-, rakennus- kuin muiltakin palvelusektoreilta yksityisellä puolella. Kunnan roolin tulisikin olla nk. osaajamanageri näissä asioissa. Olla tarjonnasta vastaavana ostajana luotsaamassa ja ohjaamassa oikeaan suuntaan.

Allekirjoittaneelle tulee jälleen mieleen, että palveluseteliasiaa pitää avata kuntalaisille, jotta  ymmärrettäisi miten tärkeästä asiasta on kyse. Palvelusetelin oikeanlainen käyttäminen vaikuttaa paitsi kuluttajan valinnan vapautta lisäten, myös suoraan kaupungin elinvoimaisuutta vahvistaen.

Tulevaisuutta

Hankintailtaa voisi kaupungin puolella koordinoida vielä tarkemmin sen suhteen, että jatkossa esiteltäisi myös enemmän pienhankintoja ja että hankintoja voisi tarjota jatkossa useammin pienissä palasissa. Yrittäjien kannalta on tärkeätä, että hankinta ajallisesti ja mitallisesti jaettaisiin sellaisiin kokonaisuuksiin, että paikallinen pienikin yrittäjä voisi sitä tarjota.
Se, mistä ei puhuttu tällä kertaa, olivat kelpoisuusvaatimukset joita tarjoajille asetetaan. Niiden huomioimiseen pitäisi kiinnittää huomiota jatkossa.

Kaupungin ja yrittäjäjärjestöjen välillä on keskusteltu alustavasti, että saisimme myös Jyväskylään oman hankinta-asiamiehen, joka osaltaan toisi palveluja paremmin yrittäjien saataville. Hankinta-asiamies henkilönä on yhteistyötaho, joka voi esimerkiksi koota työyhteenliittymiä ja avustaa tarjousten kokoamisessa. Verkkopalveluna hankinta-asiamiespalvelu kokoaa alueellisia hankintoja yrittäjien tarjottaviksi.

On hienoa, että yrittäjätkin ovat löytäneet ja ymmärtäneet Hankintailta -tilaisuuden merkityksen. Sen, että tilaisuus on informaatiotilaisuus hankintoihin liittyvien asioiden saralla ja ettei tilaisuuden tarkoituskaan ole olla poliittisen päätöksenteon jatke.

Hatun nosto kaupungille, että tällaisia tärkeitä tilaisuuksia järjestään yrittäjille. Näitä toivotaan siis jatkossakin lisää. Seuraavan kerran hankintailta on toukokuussa 2013.

Illan materiaalit tulevat kaupungin lupauksesta löytymään kaupungin hankintayksikön sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi, luen niitä oikein mielelläni =)